5 sätt att leva mer miljövänligt

Att leva så miljövänligt som vi kan är var människas ansvar och plikt, men det behöver inte innebära totala livsförändringar. Du kan bidra till en bättre miljö på flera sätt genom att göra några justeringar i din vardag. Här kommer några exempel på hur just du kan leva mer miljövänligt.

Sopsortera och panta

Att kasta alla dina sopor i brännbart innebär stora påfrestningar för miljön. Till exempel plast borde inte brännas, utan kan i många fall återvinnas. Därför är det viktigt att du lägger plastförpackningar i behållaren för plast, och att vara noga med komposten gör att viktiga ämnen återgår till jorden. I stället för att kasta burkar i metallåtervinningen kan du panta dem i pantstationen som finns i anslutning till många livsmedelsaffärer. Då blir de återvunna och du får dessutom tillbaka en del av de pengar du betalade när du köpte dem. Win-win, eller hur?

Ta cykeln till jobbet

Att bilen är en miljöbov är ingen hemlighet, men alla har inte möjlighet att leva utan bil. De flesta kan dock ta cykeln eller promenera till jobbet några dagar i veckan. Då förbättrar du din egen hälsa samtidigt som du gör något bra för miljön. Du kan även cykla till förskolan för att hämta barnen. Det finns cykelsitsar och cykelvagnar att köpa till cykeln, som barnen kan sitta i.

Ekologiskt och köttfritt

Man måste inte bli vegan för att påverka, det gör faktiskt stor skillnad för miljön att skippa köttet en eller två dagar i veckan, och det kan vara en bra start för en inbiten köttätare. Det finns många spännande substitut till kött, men se till att de inte innehåller ohälsosamma ämnen. Se även till att de produkter du köper är ekologiska, oavsett om det gäller köttprodukter eller vegetariska alternativ till kött. Genom att välja ekologiskt stödjer du de aktörer på marknaden som tar sitt ansvar för djur och miljö på alla plan. Det är ett enkelt sätt att försäkra sig om att man köper produkter som påverkar miljön så lite som möjligt. Dessutom är ekologiskt ofta nyttigare.

Handla second hand

Second hand betyder ”i andrahand”, vilket innebär att sakerna är begagnade. Det behöver dock inte betyda att de är slitna. Tvärtom kan man hitta märkeskläder i fint skick och personlig och unik inredning på second hand. Att svänga in vid en loppis på vägen hem från jobbet kan resultera i att man hittar en ny, snygg servis. Ett tips är att kolla upp Röda Korset, de har ofta second hand-butiker med riktigt bra grejor. Det finns även second hand-butiker på internet, så att du kan beställa hem kläder i lugn och ro.

Semestra på hemmaplan

I stället för att åka på charterresa med familjen kan du planera en mysig hemester i Sverige, kanske till och med i den stad ni bor i. Chansen är stor att du hittar en massa saker att göra när du väl börjar leta. Vi har ju en förmåga att bli hemmablinda och gå miste om allt det fina som finns i våra hemtrakter. Ta tillfället i akt att lära er om platsen ni bor på.

Similar Posts