|

Dina skyldigheter när du äger en lantbruksfastighet

Om du har köpt en fastighet med taxeringskod 120 så är det med andra ord en Lantbruksfastighet, bebyggd. Det innebär att det är någon form av gård med ett bostadshus och eventuellt andra ekonomibyggnader som du har köpt, men det behöver inte betyda att gården var aktiv som ett lantbruk när du köpte den. Men vad det definitivt betyder är att du måste registrera dig som näringsidkare och lämna in en årsredovisning varje år.

Bokföra och redovisa lantbrukets ekonomi

Om du har valt att ha ett aktivt lantbruk så kan du med fördel få hjälp av en redovisningsbyrå med den löpande bokföringen och årsredovisningen. Ett tips är att använda dig av Bokoredo.se eftersom det är en flexibel redovisningsbyrå som kan hjälpa dig var du än befinner dig i landet. Det spelar med andra ord ingen roll om du driver lantbruk i Norrlands inland eller bördiga Skåne, för deras tjänster är digitala och kan användas var som helst.

Det kan verka skrämmande att köpa en lantbruksfastighet om du inte är ute efter att äga ett vinstdrivande lantbruk. Men det går bra att nolltaxera varje år om du faktiskt inte driver en verksamhet på gården. Tänk dock på att det finns fördelar med att driva en lantbruk, även om vinsterna kanske blir små.

Många möjligheter och avdrag

Det är dyrt att underhålla en lantbruksfastighet. Staket eller stängsel måste sättas upp, träd måste fällas och diken måste grävas. Ladugården håller på att falla ihop och måste fixas omedelbart, eller så kanske åkgräsklipparen råkar köra över några stenar som låg gömda under gräset. Det mesta du köper in till ditt lantbruk inom reparation och underhåll är avdragsgillt. Du kan med andra ord underhålla dina ägor billigare än om du gjorde det som privatperson.

Du kanske sedan väljer att faktiskt avverka och sälja en del av den skog du äger, eller börja odla jordgubbar och sälja runt midsommar. Eller varför inte hyra ut bed & breakfast? När du har kommit på en bra idé så har du redan en verksamhet registrerad och kan direkt börja arbeta på att få in inkomster. Om det vill sig väl så betalar till slut lantbruket för sig själv.

Similar Posts