Få bort mögel från bostaden

Mögel är fult och kan leda till allergiska reaktioner. Men oavsett om du har mögel på väggarna i ditt sovrum, runt dina fönster, ditt badkar eller ditt handfat är det enkelt att ta bort det med klorin.

Men du kan bara ta bort mögel själv om det inte har spridit sig in till väggar och bjälkar, för ibland kan mögel vara så ingrott att man måste sanera. När vi hade ett problem med en fuktig källare som ledde till att det alltid var mögligt hemma så kallade vi in proffs. Vi använde oss av Avfuktningsteknik för att både få till en torr miljö och få bort alla mögelsporer. Om du har allvarliga mögelproblem hemma bör du överväga att göra samma sak. Men låt oss gå igenom lite grundläggande information om mögel:

Vad är svartmögel?

Svartmögel är en svamp som kan byggas upp på ytor med överdriven fukt, som badrum och kök, men det kan också dyka upp på sovrumsväggar och praktiskt taget var som helst i ditt hushåll där det finns hög luftfuktighet och kondens. Mögel är ett mycket vanligt problem, med studier som visar att cirka 62 % av alla hem har Cladosporium-mögel som ofta är mörkbrunt eller svart, medan cirka 41 % av alla hem har penselmögel som kan vara blått eller grönt.

Vad orsakar mögel?

Mögel och fukt orsakas vanligtvis av överskott av fukt, vilket betyder att svartmögel i badrum är alltför bekant! Rör som läcker är en vanlig bov och det är även uppstigande fukt i källare eller rum på bottenvåningen. Även läckande tak och otillräcklig isolering runt fönster kan leda till fukt och därmed mögel.

Ta bort svartmögel på väggar och runt fönster

Klorin är mycket effektivt mot mögel av alla slag, eftersom det dödar 99,99 % av bakterier och virus. Klorin är ett av de bästa och enklaste sätten att hantera mögel på om det inte har satt sig rejält och måste saneras. Då ska du istället kontakta en saneringsfirma som Avfuktningsteknik.se och få bot på problemet på riktigt.

Om problemet inte är så farligt kan du använda ett klorinspray för att ta bort mögel:

Blanda en del klorin med tre delar varmt vatten och häll upp i en sprayflaska.
Spraya på och låt stå i 2 minuter och torka sedan av noggrant.
För svåra fläckar, låt stå i en minut innan du torkar bort.
Torka rent ytan med en trasa.
Se till att du tvättar trasan efteråt för att förhindra mögelspridning.

Ett annat alternativ är att använda ättika, vilket kan passa på områden där klorin kan skada något. Som till exempel på målade områden. Ättika är ett bra, giftfritt alternativ till klorin. Tips för att ta bort mögel med ättika:

Använd helst en sprayflaska för att mätta området med ättika.
Låt ättikan sitta i 30 minuter
Skrubba med en mjuk borste
Spraya det drabbade området igen och låt det sitta i ytterligare 30 minuter
Skölj med varmt vatten och en ren trasa
Upprepa ovanstående steg om det behövs

Hur man förhindrar mögel

Som med det mesta i livet är det bättre att arbeta förebyggande. Mögel tenderar att byggas upp där det finns lite ventilation, så öppna dörrar och fönster där det är möjligt efter matlagning, dusch eller bad och använd alltid en fläkt om du har en. Försök också att torka kläder utomhus – om det inte är möjligt kan du prova att varva rummen du använder för att torka kläder. Om mögel fortsätter att komma tillbaka kan du överväga att installera en avfuktare.

Similar Posts