Fördelar med att köpa närproducerad mat

Att köpa närproducerat och lokalproducerat blir allt mer populärt. Det beror på flera faktorer, där den förmodligen viktigaste är miljöfrågan för de allra flesta konsumenterna.

Vad innebär närproducerad mat

Det finns ingen definitiv definition av vad som är närproducerat. Men man brukar prata om att det ska vara max 25 mil mellan det ställe där maten odlas eller föds upp och det ställe där maten säljs. Närproducerad mat är alltså mat som inte har behövt transporteras långa sträckor för att du ska kunna ställa den på bordet. Det normala är också att man brukar titta på huruvida maten är producerad i Sverige eller inte, oavsett hur nära man bor en landsgräns.

Miljöfördelar

En står fördel med närproducerad mat är att dess klimatpåverkan minskar i och med att den inte blir beroende av långväga transporter. Om du vet vem som har producerat maten är det också lättare att kontrollera så att denna använder miljövänliga metoder för att framställa maten. Ett exempel på ett företag som har jobbat länge med en tanke kring närproducerat är Arla. Det är ett kooperativt företag som samägs av de flesta svenska bönderna som samlar in och förädlar mjölk lokalt och sedan säljer den i lokala butiker.

Du stödjer lokala företag

Genom att handla lokalt så stöder du den lokala näringslivsverksamheten. Genom att köpa produkter som är framtagna i Sverige kan du också vara säker på att alla lagar och regler följs gällande både djurhållning och arbetsrätt. Att upprätthålla nationell matproduktion är också en viktig del av krisberedskapen. Om all mat som säljs är importerad så kommer en kris slå väldigt hårt mot oss och kanske orsaka svält. Det är en stor fördel med att handla lokalt och stödja dina lokala bönder. Likaledes bidrar du till att hålla ett öppet landskap vid liv. Djurhållning har många fördelar utöver att det producerar mat åt oss människor.

Det kan vara godare

Det blir allt vanligare att beställa matlådor direkt från bonden. På så sätt tjänar bonden mer pengar i och med att mellanled tas bort. Och du kan vara säker på att det du köper är nyskördat eller nyslaktat. Det innebär i de flesta fall också att det är både fräschare och godare i och med att mängden fryskedjor och mellanlagring blir färre.

Det kan bli billigare

Sparar man pengar på att köpa närproducerat? Inte om man tittar på de kronor och ören du lägger på att köpa en gris, ett lamm eller en låda grönsaker från din lokala bonde så blir det oftast dyrare per kilo. Men matsvinnet i Sverige är stort och också en dold kostnad. Genom att vara mer noggrann med vad du köper och lägger mer pengar på högkvalitativ mat så är sannolikheten för att du faktiskt ska ta tillvara det du köpt större. Du kommer sannolikt också äta mindre portioner om maten är mer välsmakande och inte full med insprutat vatten vilket gäller för det mesta av det billiga kött vi köper. Det lättaste sättet att i det långa loppet slänga mindre mat är helt enkelt att äta upp det du köper.

Similar Posts