Advent-högtiden som lyser upp

Svenska folket är inte känt för att vara direkt religiösa. Men att fira jul är ändå viktigt för de flesta. Även vissa traditioner som du kanske inte ens vet varför de finns där. Oavsett rötterna är många jultraditioner förknippade med ljus. Det är så mörkt ute att du behöver lite extra lyse. Så när juldekorationerna börjar komma upp redan i november är det många som välkomnar dem med öppna armar.

Vissa traditioner är viktigare än andra. Att fira första advent är något som de flesta inte vill missa. Du kan hoppa över bra mycket, men inte den där speciella söndagen. För många är också adventsstjärnan speciell. Den är en del av alla de där ljusdekorationerna som är så mysiga. När julen närmare sig ser du en stjärna lysa i så gott som alla fönster. En del sätter upp flera stycken, en i varje rum.

Förbanna inte mörkret

Det finns många ordspråk som visar på vikten av att ha ljust omkring sig. Många gånger förknippas det med hopp och frid. För svenskarna är det en passande tid på året, för några dagar innan jul börjar dagarna bli allt längre. De där få minuterna de första dagarna gör stor skillnad. De flesta älskar adventsstjärnor, både för formen och ljuset.

Varje år kommer designerna på någon ny sorts stjärna eller dekoration. Det är roligt att pröva på nyheter och du kan med fördel blanda det med allt det gamla du har. Just pynt för högtiderna är ju ofta en salig blandning. Sådant du köper från butiken och det du eller barnen gör själva. Nya saker som precis kommit på marknaden och det du ärvt från någon gammal släkting. Sedan är det upp till dig vad du gör med det hela. Hur du hänger adventsstjärnan rakt.

Nya och gamla traditioner

Det finns flera vanor och traditioner runt julen. Att fira advent är bara en av dem. Julbordet är en annan viktig del av årstidens festande. Det är också ett bra exempel på hur traditioner är i ständig utveckling. Du kan hänga fast vid det gamla, men det är ännu roligare att bland in lite nytt då och då. Kul med lite bakgrund till adventfirandet.

Bland annat kan du nu boka in både veganskt och vegetariskt julbord, för att inte tala om glutenfritt och laktosfritt. Här är det behov som har gett upphov till nya och intressanta rätter. För de som inte kan tänka sig ett julbord utan skinka och köttbullar är det dags att tänka om.

Men något som de flesta inte ger avkall på är dock ljusen, både de eldrivna och alla levande ljus som hör vintermånaderna till. Härliga bilder på ljusdekorationer. Och varför ska du inte skapa en inbjudande atmosfär? Göra det lite mysigt och se till att njuta av mörkret istället för att lida dig igenom vintern?

En ljusets högtid

Oavsett vad du tycker om julen så är det trevligt med alla dekorationer som sitter på gator och torg. Du behöver det där ljuset när det ofta är kolsvart redan på tidig eftermiddag. Det är viktigt att skapa en livsstil som ger dig en chans att motarbeta de negativa effekter som mörkret har rent fysiskt. För att inte tala om att det gör dig på gott humör att tända en lampa eller ett ljus.

Så satsa lite extra på just ljusdekorationer om du tycker om att pynta hemmet. Det finns många alternativ som är antingen roliga, trevliga eller smakfulla. Vilket innebär att det inte alls är svårt att hitta något som passar din stil. För alla har behov av ljus, på ett eller annat sätt.

Similar Posts