Vad är VPN? – En guide om VPN

Ett virtuellt privat nätverk (VPN) är en anslutning mellan två eller flera enheter (t.ex. datorer, surfplattor, smartphones) som använder internet för att ge säker åtkomst till det lokala nätverket och som fungerar som om de var direkt anslutna till det privata nätverket. Det skapar en krypterad tunnel där dina data färdas säkert mellan din enhet och VPN-servern utan att synas på de delade nätverken (vanligtvis öppna WiFi-hotspots). Nordvpn är en populär VPN-tjänst här kan du läsa mer om Nordvpn – nordvpn recension.

Hur ansluter man till en VPN?

För att ansluta till en VPN-tjänst som tillhandahålls av någon annan behöver du vanligtvis två saker: inloggningsuppgifter för den specifika tjänsten (t.ex. användarnamn och lösenord) och inställningar för din enhet (dina enheter), t.ex. klientprogramvara och/eller manuell konfiguration. De flesta leverantörerna erbjuder en mängd olika anslutningsalternativ, t.ex. skrivbords- och mobilapplikationer, webbläsartillägg, plugins för mediaspelare och routrar. Ibland erbjuder en leverantör en tjänst för att skapa en egen VPN från grunden. MakeITSecure testar VPN tjänster.

Vad kan du använda en VPN till?

VPN-tjänster gör det möjligt för användare att på ett säkert sätt få tillgång till privata nätverk med fullständig sinnesro. Oavsett om du vill ha en VPN för att stärka internetsäkerheten, öka anonymiteten när du surfar på webben eller ladda ner torrents anonymt, är det vissa saker som det är bäst att lämna utanför det offentliga nätverket. Tack och lov kan vem som helst snabbt och enkelt förbättra sin integritet på nätet på bara några minuter, tack vare en nästan omedelbar inställning som inte skiljer sig från att konfigurera en e-post app på din telefon!

Möjligheterna är oändliga när det gäller användningsområden för virtuella privata nätverk: avblockering av webbplatser, säkra bank- och medicinsk information, få tillgång till underhållningsinnehåll som inte finns i ditt land, titta på de senaste kattvideorna på YouTube eller bara ta en paus från sociala medier genom att göra dig själv otillgänglig.

När det gäller videoströmning och spel online: vissa leverantörer försöker sälja spelservrar till dig medan andra erbjuder begränsade kostnadsfria serveralternativ. Hulu, Netflix och HBO Go använder alla geolokaliseringsteknik för att avgöra om du befinner dig inom deras målinriktade tjänsteområde eller inte. Det innebär att en IP-adress utanför deras område behandlas annorlunda än en inom området. Med en VPN kan din onlinetrafik se ut som om den kommer från en helt annan plats (till exempel New York), vilket gör det möjligt för dig att titta på program som normalt skulle vara blockerade på grund av regionala restriktioner.

Hur fungerar en VPN-tjänst?

En tjänst för ett virtuellt privat nätverk gör det i princip möjligt för alla med tillgång till internet att delta i ett privat nätverk över de offentliga nätverken med hjälp av den infrastruktur som tillhandahålls av de mellanliggande noderna i denna infrastruktur själv.På så sätt kan en person delta i ett privat nätverk som om det vore ett lokalt nätverk som är fysiskt anslutet. Användaren har tillgång till alla resurser i det privata nätverket som om han eller hon befann sig i det fysiska nätverket. Det privata nätverket kan också möjliggöra större anonymitet och lättare att kringgå censur eftersom det tillhandahåller en säker tunnel genom vilken datatrafik kan flöda även när den skulle vara blockerad eller på annat sätt otillgänglig utan att använda en VPN-tjänst.

Dessutom använder många webbplatser geolokaliseringsteknik för att avgöra om du befinner dig inom deras målområde eller inte, så du kan inte använda dessa webbplatser om du inte förfalskar din IP-adress till ett område där webbplatsen är tillåten att se, även om din faktiska position är på annat håll. Med en VPN kan din onlinetrafik se ut som om den kommer från en annan plats (t.ex. Nebraska), så att du kan få tillgång till webbplatsen normalt.

Similar Posts