Fiberduk – välj rätt fiberduk till byggprojektet

En fiberduk kan även kallas markduk eller geotextil och används för många olika projekt. Framför allt kan det vara ovärderligt med rätt markduk vid projekt som dränering av bostaden. Fiberduken bidrar bland annat till skydda källaren och grunden mot fukt.

Här kan du hitta ett stort utbud av fiberdukar för olika projekt när du behöver professionell kvalitet. Tänk på att välja den klass som är bäst för projektet. Normalt brukar privatpersoner använda sig av klass N1 till och med N3. För de flesta projekt är klass N2 bäst.

Välj rätt klass till ditt projekt

Det finns ofta en viss fuktrisk för husgrunder. Beroende på husgrunden riskerna vara lite olika och det är bra att läsa på om olika grunder. Hus med källare har ofta större risk att det börjar tränga in fukt. Ska du dränera och lägga markduk vid källare brukar klass N2 vara den som passar bäst. Fiberduken används för att skydda skivorna som läggs mot källarväggen.

Är du osäker på om det är rätt klass ska du prata med ett proffs innan du beställer. Ibland kan det behövs andra varianter, framför allt om det finns större flöden av vatten.

Klass N2 passar även till att använda under grus om du ska anlägga grusgång och inte vill att ogräs ska växa upp. Det går även att använda om du ska lägga trädgårdsplattor.

Skydda underlaget med en markduk

Är du rätt om eventuell gräsmatta när det ska användas maskiner vid renovering kan du använda markduk. Vanligen kan du använda en klass N1 markduk och gräset kan klara sig upp till två veckor med duk över sig.

Det går även att lägga schaktmassor eller grus på N1 och samtidigt skydda underlaget. Det går även att använda N1 under trädgårdsplattor men oftast är det bättre att välja N2. Det går delvis att använda även klass N1 för att förhindra tillväxt av ogräs men för ett mer hållbart resultat är N2 bättre.

Similar Posts